Vad gör du när du inte fotar?

Alla mina editeringsprogram behöver uppdateras just nu så jag passar på att skriva ett blogginlägg medan jag väntar på att kunna börja jobba. Jag har precis varit på bio med dottern och gu'dottern (och några till finfina tjejer <3). Det är söndag och klockan är snart tre. NU är det verkligen hög tid att börja jobba, det undermedvetna har redan stressat på värre eftersom jag inte fått "något gjort" på hela dagen ännu. Du store tid. En hel dag har jag slarvat runt som en "vanlig människa" på en söndag. Som tur har dygnet 24h och man kan jobba en hel "normal" arbetsdag ännu om jag börjar senast nu.

När man är företagare och ännu till i ett kreativt arbete så kan man aldrig riktigt släppa jobbet. Man jobbar på oavbrutet i huvudet. Den vanligaste frågan jag får av mina kunder är "vad gör du annat?". Helt som om man absolut inte kunde livnära sig på att fotografera. Det är ingen gulgruva precis men det går om man jobbar massor. Men sen kommer följande mycket irriterande påstående om att vi fotografer ju nog har ganska bra taxor.

Nåh. Där kan man vara av olika åsikt. Den lilla del som kunden ser är ju bara en bråkdel av allt arbete som görs runt en kund. Det är inte alls ovanligt att en kund har skickat mig 10-20 meddelanden före en session och om det handlar om större projekt så har vi troligen också träffats före och pratat igenom och planerat fotograferingen. När jag har över 10 kunder i veckan blir det också massa mail att svara på och sen är det ju bara den delen som slutar i en betald keikka som syns i kalendern men det kommer ju många fler förfrågningar också. Det tar en massa tid och jag vill så gärna svara åt alla och ibland blir det väldigt lite tid för detta. Jag åker runt och letar locations för fotograferingar.

Skaffar rekvisita (inte alltid men om det behövs) och jag förbereder och putsar och laddar utrustningen. Jag städar fotohörnet före kunder kommer och jag tvättar bajsbyket efter nyföddkunderna. Jag marknadsför mig på sociala medier så gott jag hinner och har lust, fast jag inser att det är en väldigt liten procent av alla kunder som jag hinner visa upp. På lunchpauserna försöker jag hinna handla mat åt familjen och på eftermiddagskaffet försöker jag hinna byta några ord och läsa läxor med mina barn (försöker).

Ja - jag har familj och jag har hushåll och gård också men fotar jag en kund på förmiddagen är jag väldigt glad om jag har editerat klart den kundens bilder på kvällen före läggdags och ännu gladare om jag har hunnit fakturera och ladda upp bilderna och göra ett kundgalleri och delat det med kunden också. Sen är jag ju ännu nyfiken på feedback när kunden har sett bilderna och det är nästan den jag lever på. Skulle kunderna aldrig skicka mig de där härliga sena meddelanden med underbara smileysar och allt det där (som jag gärna gottar mig i en stund innan jag somnar) så skulle jag säkert vara så mycket mindre inspirerad att göra ett bra jobb. Lite som en retriver jobbar duktigt för att sedan bli klappad!

Sen finns det arbeten som tar mycket mer tid att editera. MEN som tumregel kan man säga att det tar minst dubbelt så lång tid att gå igenom bilderna och editera dem som det tar att knäppa dem. Dvs har det varit en 3h session tar det absolut minst 6h att få klart bilderna. Har det varit ett bröllop med 12h så tar det absolut minst 24h att editera (sitter inte non-stop och editerar - det går inte - man tappar bort sig i mängden bilder och det är inte bra för motivationen, så det kan ta några arbetsdagar. Gör annat jobb mellan varven). Ibland fotar jag på annan ort, så är det en timmes resa till fotograferingen så är det ju 2h arbetstid det också (tur och retur).

Priset kommer från en massa olika saker men den minsta delen av priset är nog min lön... utrustningen som är slitagevara (och måste uppdateras rätt så ofta på grund av den mängd jag fotar), datorn och alla hårdskivor som jag måste köpa både för de jag arbetar med och för arkivering och säkerhetskopiorna. Försäkringar, telefon- och internetkostnader, programlicenser (svindyra), hemsidor: webhotell, domain samt fotogalleriernas kostnader (molntjänster för kundernas gallerier kostar också en slant varje månad), bokföring/faktureringskostnader, FöPl (om jag skulle betala som jag borde hade det gått en tusing i månaden till FöPl men jag har beslutat att betala det minsta, och försöka lägga undan lite för framtida pension på annat sätt - går inte ännu ihop med mina inkomster att betala fullt), 24% moms samt min egen personliga skatteprocent på det.

Jag använder ju också bil. När jag fakturerar via OPs lättföretagartjänst så får jag under hälften av den summan som kunder betalar in på företagets konto. Därifrån går resten av de här kostnaderna som jag räknade upp ovan förutom 24% moms då.

Så vi fotografer är nu dyra och dyra... det är hur man räknar. Skulle inte kalla mig dyr precis. Det går runt - just och just.

Men svaret på vad jag gör då jag inte fotar är helt enkelt. SOVER. Eller försöker sova. Nä, skämt (eller nästan skämt). Förra sommaren tog jag upp min gamla hobby med hästar igen och den hoppas jag att jag ska hålla kvar. Men nu i år har jag återupptagit en annan tidigare hobby och det är Crossfit. Nu jä**ar ska jag blir stark igen. Levde ett par år i en liten svacka här på grund av tömda järnförråd. Men ferritin-värdet stiger hela tiden och krafterna kommer sakteligen tillbaka.

Alla företagare förstår det här men sådana som alltid jobbat som anställda tycker att jag har bra betalt när jag tar 125€ för en 1h fotosession. Då kan man börja med att ta bort hälften och sedan dra av allt det där jag skrev om här ovan och sen ännu räkna att arbetstiden nog är mer sannolikt en hel arbetsdag än 1h.

Ha det gott och lev ut era drömmar även om det skulle innebära att bli företagare. Jag njuter oftast av mitt jobb även sena timmar i editeringens tecken (för jag kan göra det hemifrån för det mesta)och jag njuter av friheten att ta en sen morgon och lång kopp kaffe och välja vilken tid jag jobbar även om jag ibland jobbar på hela natten. MEN det kräver nog lite självdisciplin som stundvis tryter här... Oftast räknas en hobbyköra med barnen som en paus i jobbet och några ord bytta med en annan förälder/vuxen är guld värd just då! Så babbla gärna en stund med mig om ni ser mig men räkna inte med att få en inbjudan till vårt hem. Här bor en marknadsförare, en försäljningschef, en administrationschef en fotograf och en arbetsrumsrenhållare, en mamma och en kock men ingen vanlig renhållare som skulle få resten av hushållet att hållas snyggt då allt annat rullar på.

GOTT NYTT ÅR

/Nette