Begravningsfotografering

För många känns det här ämnet kanske lite skrämmande så just därför ska jag skriva några rader om den här typen av uppdrag. Jag vill fota livets alla skeden för mina kunder. Till dem hör en mängd festligheter såsom dop, konfirmation, student, förlovning, graviditet, bröllop, karriärsrelaterade bilder, födelsedagar och storfamiljs-fotograferingar och men också begravningar. När man sörjer kanske man är i en lite dimmig värld och bilder kan hjälpa en senare att minnas detaljer som man i sörjande stund kanske helt missade. Hur såg blommorna ut? Hurdant var vädret? Vem var på plats? Barnen, senare i livet kan det vara fint att minnas i vilken ålder de var och hur de såg ut att beröras... Små detaljer. Det är som ett avslut på den avlidne personens fotoalbum.

En hel del är lika som på andra kyrkliga fotograferingar men mycket är också annorlunda. Alla bilder i det här inlägget har jag fått tillstånd av de anhöriga att använda.

Jag är extremt känslig och gråter bakom kameran för minsta lilla, så en sådan här fotografering är tung och väldigt känsloladdad. Att se de anhöriga sörja, för med sig sådana svall av tårar, att det bara stundvis går att se tydligt. Ofta är det ju den avlidne en person jag redan har hunnit träffa under fotograferingar eller på annat sätt blivit bekant med så det skär nog i mig men jag vill ju ge de anhöriga dessa minnen. Efteråt blir det ännu ett par timmar framför datorn, när jag går igenom allt på nytt och gråter av mig. Sen följer det en lång varm dusch och mycket fuktighetskräm i ansiktet och en god natts sömn. Nästa dag känns det redan så mycket bättre och jag kan tänka på begravningen och hur fint allt var. Hur värdigt slut på personens liv det blev.