FAQ

Här har jag listat de vanligaste frågorna och svaren på dem

Hur ska vi klä oss inför en familjefotografering i miljön?

  • Jag tycker det är bäst att ni väljer själv. Jag är ingen stylist men jordnära färger är oftast fint på en miljöfotografering. Stora tryck är också att undvika och passa er för röda toner, speciellt under den kalla säsongen, då det framhäver rödheter också på huden. Det är fint att lite färgkordinera familjen, men det betyder inte att alla måste vara lika klädda. Ger därför gärna rådet att gå in på pinterest och kolla med sökorden "what to wear to family photoshoot". Ni kommer säkert få massa härliga idéer där som passar just er familj.

Hur betalar vi fotograferingen, ska vi ha pengar med?

  • När ni bokar, får ni en faktura för fotograferingsavgiften. Den fungerar som reservationsavgift och bilderna fakturerar jag efter fotograferingen, enligt era val. Inga pengar behövs med till sessionen. Jag behöver bara en e-postadress. Till e-posten skickar jag både fakturor och bildgalleriet. Bilderna i galleriet har vattenstämplar och går inte att ladda ner före ni skickar mig ett kvitto på betalningen där arkiveringskoden syns.

Var och vilken tid sker fotograferingen?

  • Mina fotograferingstider är ofta länge "öppna" på grund av att jag jobbar enligt väderleken.
  • Om ni har något som styr (jobb/vigsel etc) när fotograferingen måste ske så är det klart att vi bokar in en exakt tid men i övrigt så försöker jag se enligt väderleksrapporten i dagarna innan.
  • Har vi kommit överens om kväll så försöker vi fota ganska nära solnedgången om det är klart eller halvmulet väder.
  • Om det är heltäckande moln kan vi fota med fördel redan på dagen eller eftermiddagen.
  • Mitt på dagen undviker jag att fota under sommarhalvåret då det är skarpt ljus om det råkar vara soligt. Men om vi är tvungna vi fota på dagen, så går vi in i jämn skugga.
  • På vintern är det helt tvärtom. Då är det ca klockan 11-12 vi kan fota och resten av dagen är det för mörkt.
  • Vi håller kontakt om tidtabellen när man kan se prognosen, reservera alltså nästan hela dagen så blir det inte problem.
  • Platsen kan man själv påverka och har man inga önskemål så använder vi oss av något av de natursköna områdena som finns invid Borgå centrum. Vanliga ställen jag använder är Borgbacken och ängen nedanför, Lilla Borgbacken, Maren, området vid Gamla järnvägsstationen, området nära Näse Sten, Svinö, Kokonudden, Teleberget, Örnshamns strandpark, Jonasbacken, Gamla Borgås små parker och gränder, Postbacken. Kom gärna med egna förslag så ser vi om det fungerar med tanke på ljusets riktning och annat. Blir det långt ifrån centrum så kommer det en liten reseavgift beroende på hur lång tid det tar för mig att sitta i bilen.

Har du en studio?

  • Nej tyvärr. Eller inte vill jag ens säga tyvärr. Jag fotar helst i miljön. Jag har ett litet arbetsrum hemma i vår familjs källare som lämpar sig för nyföddfotograferingar och boudoirfotografering mot svart bakgrund. I övrigt så fotar jag inte studiostil. Det finns en massa bra studiofotografer, så om ni är ute efter typisk studiobild så rekommenderar jag att ni vänder er till någon annan.

Kan man köpa ett gåvokort till dig?

  • Absolut. Jag har både tryckta kort och kan göra elektroniska också om det blir riktigt bråttom. Det går till så att ni meddelar mig för vilken summa ni vill köpa kortet. Jag behöver också gåvotagarens namn samt en e-postadress vart jag kan sända fakturan och en leveransadress (en gatuadress vart jag kan posta gåvokortet). Har man möjligt att avhämta kortet från mig så går det också bara vi kommer överens om tiden. Gåvokorten är i kraft ett år från att de är köpta. Minns att nämna åt gåvotagaren att boka sin fotografering i god tid. De mest populära tiderna, sommaren och veckosluten, går åt ett år i förväg men kortet är också ikraft ett helt år så bokar man in sig fort efter att man fått kortet så ska man hitta en bra tid åt sig utan problem. Sparar man kortet tills precis innan giltighetstiden går ut, så kan jag inte garantera att jag har tider kvar.

Vad gör vi om det regnar just den dagen vi har bokat en fotografering? Har du någon plan B?

  • Jag bokar alltid med väderförbehåll. Regnar det så regnar det och då försöker vi boka en ny tid så fort som möjligt. Hittas ingen ny lämplig tid så avbokar vi. Jag kan inte spå vädret så den risken finns tyvärr alltid. I och med att jag inte har en studio så har jag inte heller någon plan B.

Min 1 åring ska fotas i morgon och föll just och fick en blåtira. Kan du editera bort den?

  • Jag brukar säga att det hör till 1 årsbilderna att det finns en bula i pannan men om man inte tycker som jag så kan man hellre flytta sessionen tills barnet ser ut som sig själv igen. Jag kan såklart försöka peta bort lite skråmor och bulor på någon bild men det är arbetsdrygt och jag gör inte det på alla bilderna utan extra kostnad.

Ska vi ha med oss någon rekvisita?

  • Om ni vill ha med er något så ta med. Det kan vara favoritmjukiset. Riktiga husdjuret... Det kan vara ultraljudsbilden eller en blombukett/blomkrans i håret. Hör gärna dig för om det är något stort eller annorlunda, så planerar vi tillsammans.
  • Vi klarar oss också alltid bra utan rekvisita och då är det fokus på personerna och naturen får fungera som rekvisita.
  • Som tips på grejer som kan vara kul på bilder: Sopbubblor fungerar ofta bra på både vuxen och barn... Äldre barn kan gilla att ha med favoritboken, käpphästen, fotbollen eller annat som kan vara skoj att "göra på bilderna".
  • En mysig filt är alltid bra att ta med, endera att sitta på eller att värma sig i. Är det fråga om ett litet barn som inte står utan stöd, så kan det vara skoj med rekvisita som en gåkärra, en sparkbil eller en pall eller en dockvagn. Kanske en liten gungstol eller gunghäst...
  • Om ni vill att jag tar med något så kan ni höra er för. För tillfället finns det en liten trapp-pall, ett zinkbadkar, en gammaldags kappsäck, en liten pinnstol, några korgar och lådor. Till vintersessioner har jag att låna gamla kälkar (och en gammal sparkstötting om vi fotar på Borgbacken).
  • OM ni vill ta med er en ballong så ta hellre en vanlig rund heliumfylld ballong än en foliesiffra. Foliesiffrorna är alltid ändå åt fel håll i vinden och speciellt ettan kan se lite lustig ut på endel bilder när man inte direkt kan se vad den föreställer. Ett tips är att ta med en jättestor rund och heliumfylld ballong eller många mindre i ett knippe.

Vi vill inte att du publicerar våra bilder på sociala medier, är det OK?

  • Det är möjligt att komma överens om att jag inte publicerar bilder på er. Det är dock viktigt för mig att få visa upp mitt arbete för att få kunder, så jag hoppas alltid att åtminstone anonymt få visa upp bilder. Om ni aldrig själva sätter ut bilder på er/era barn på nätet så har jag full förståelse men om ni normalt också syns på nätet så hoppas jag att ni låter mig också publicera.

Vi bor i huvudstadsregionen och skulle gärna boka en fotografering nära hemmet. Går det?

  • Ja det går bra att ordna under lågsäsong. På sommaren hinner jag oftast inte ta mig runt så mycket, eftersom det är tätt med fotograferingar i Borgå. Bokar ni i god tid så kan även sommaren gå att ordna. Till på det normala priset kommer då en avgift för den tid jag sitter i bilen och inte kan jobba med annat. Hör av er så funderar vi.

Vad behöver vi tänka på innan vi kommer på nyföddfotografering?

  • Kom med en så mätt och trött baby som möjligt.
  • Håll blöjan och kläder löst före ni kommer så de inte lämnar röda tryckmärken på huden.
  • Ta på dig själv sådana kläder att du kan ta av dig lite. Det blir tropiskt blir varmt här.
  • Ta med allt babyn behöver för att kunna ta en matpaus eller två.
  • Om ni vill ha bilder i någon viss stil, så stäm av med mig i förväg så att jag kan vara förberedd och ha tvättat rätt tyger m.m. Om ni ger mig fria händer behöver ni inte meddela något.
  • Vill ni ha bilder där föräldrarna syns så kan ni gärna klä er i vitt eller svart och gärna ha armarna bara. Jag fotar mot svart bakgrund dessa där flera än babyn syns.
  • Eventuella äldre syskon kan vara med i slutet av sessionen men helst inte under hela sessionen eftersom det är trångt (och långtråkigt för ett litet storasyskon). Det är alltså bra i sådana fall att ena föräldern kommer hit med de större syskonen först lite senare.
  • Var beredd på att större delen av tiden går åt att få babyn att sova. Sen när hen väl sover fotar jag så effektivt som möjligt före babyn vaknar. Alla är olika, endel sover gott och djupt och endel vaknar av minsta lilla knäpp och endel vägrar helt att somna. Det är inget man kan bestämma i förväg för det är inte lika som hemma. Här är ljusa lampor riktade på babyn och såklart ny omgivning med för babyn nya ljud och lukter. Alla kommer inte lika lätt till ro här som hemma.
  • Jag fotar allra helst när babyn är 4-7 dagar gammal men senast som 10 dagar gammal. Efter det brukar det uppenbara sig hormonutslag och babyn blir mer medveten om sin omgivning och vaknar lättare samt håller sig längre stunder vaken. Samma gäller om babyn gått över sin beräknade tid mycket. Då är det allra bäst att fota medan babyn bara är några dagar gammal. Går det över en vecka så kan det vara för sent.
  • Minns alltså höra av er genast (inom 24h) när babyn är född. Går det tre-fyra dagar före ni hör av er till mig så blir det närmast omöjligt att hinna få in er i min kalender före det gått över 10 dagar, trots att ni bokat "preliminärt" långt före. Ni behöver inte ha med er någon rekvisita om ni inte vill. Om ni vill kan ni ta med något smått men stora saker får inte plats.