Heldags bröllop i dokumentarisk stil

De flesta som bokar mig som bröllopsfotograf, önskar att jag är med hela dagen och förevigar även så kallade bakom kulisserna bilder. Nu och då börjar arbetsdagen först på eftermiddagen från och med vigseln men oftast redan så att jag även tar bilder av förberedelserna. Dessa dagar är grymt intensiva men så roliga. Då man börjar tidigt på morgonen med att fota bruden med sina bästa vänner (plus kanske mamma, syster och svägerska) när de gör sig festfina, hinner man helt på ett annat sätt lära känna dem än om man börjar fota först då det redan är full fräs och tajt tidtabell. Det är också oftast så att efter en lång dag tillsammans med brudparet, då jag fått bevittna hela deras känslorepertoar och fått se och höra som en liten potpurri av hela deras liv (i form av tal och annat program), så känns det verkligen som om jag har känt brudparet länge. Så gick det precis med Heidi och Nico. Tack för att jag fick vara med på er stora dag!

På endel bröllop händer det mycket och det finns en hel massa detaljer och små programpunkter. Då blir det mycket bilder. Om det är färre programpunkter och mesta delen av tiden går till att folk sitter och äter så blir det inte riktigt lika många bilder. Jag brukar sällan fota festfolk som sitter och tuggar. Det är varken kul för den som äter eller fint på bild. Däremot försöker jag fota detaljer i festsalen, dukningen, helhetsbilder från festsalen och själva maten medan folk äter. Jag brukar också passa på att fota lite utomhus från miljön runtom festplatsen just då. Från endel bröllop kan det bli närmare 1000 färdiga bilder och från andra kanske 300. Allt beror väldigt mycket på hurdan fest det är samt om jag varit med från tidig morgon eller först från halva dagen. Befintliga ljuset påverkar också.

Här ska jag försöka välja ut några (av en ganska stor mängd) bilder som beskriver just Heidis och Nicos fina bröllop.

Häng med och se hur deras fest såg ut!Till dig från mig...

Det är ofta nervöst före vigseln. Sen brukar det nog släppa och brudparet kan slappna av och njuta. Dagen går ofta obeskrivligt fort och vips som genom en dröm eller dimma är bröllopet över. Bröllop är ofta planerade i väldigt lång tid och då när själva dagen äntligen är här kan det vara att man nästan glömmer det allra viktigaste. Nämligen orsaken till varför det blev bröllop. Därför brukar jag, när jag träffar brudparen på ett planeringsmöte, rekommendera att de endera skriver ner något åt varann att läsa på morgonen typ i frissan eller åtminstone tänker på några saker de vill säga åt den blivande äkta hälften när de möts på bröllopsdagen. Många vill ta så kallade "first look" bilder. De lyckas till och med ibland. Men oftast är det så nervöst just då så inga äkta känslor riktigt visar sig utan det blir bara en liten puss och en kram och sedan inget mer. Så är vi finnar. MEN om brudparet precis innan de möts, har läst ett brev av sin käraste, kan jag nästan garantera att känslorna kommer fram. Man behöver inte vara författare för att skriva ner några rader, bara man skriver från hjärtat.

Porträtten före eller efter vigseln?

Min önskan är att vi delar upp portättfotograferingen på flera kortare sessioner längs med dagen men så att en av sessionerna är såpass lång att det inte känns brådskande och blir stressigt. Därför skulle den gärna få ske före vigseln med god tid reserverat. Eftersom de flesta bröllop sker på sommaren då skenet är skarpt mitt på dagen, är det härligt om det finns tid att gå ut och fota några porträtt senare också. T.ex precis före solnedgång om det råkar vara soligt. Mellan vigsel och fest kan det ibland också vara på sin plats att ta några bilder, speciellt om man byter miljö.